Türk Milliyetçiliği ve Anadolu Halklar Mozaiği

Türk Milliyetçiliği ve Anadolu Halklar Mozaiği

Türkiye’nin etnik yapısı; Türkler, Kürtler, Zazalar, Lazlar, Çerkesler, Romanlar, Araplar, Mergeller, Gürcüler, Boşnaklar, Arnavutlar, Ermeniler…

Türk Milliyetçiliği ve Anadolu Halklar Mozaiği

Türkiye’de Türk milliyetçiliği, İttihat Terakki tarafından;  Osmanlı Devletinin sınırlarını koruyup, yaşayabilmesi için sahiplenilen bir ideoloji olarak doğmuş, Cumhuriyetle birlikte resmiyet kazanmış sonraki süreçte aşırı milliyetçi fikirlerle bu ideoloji marjinallik kazanmıştır. Türkiye coğrafyasında yaşayan farklı etnik kimliklerden tek ulus inşa etmek için ise yoğun bir Türklük propagandası yapılmış, farklı etnik kimliklerin Türk olduğu resmi kurumlarca halka dayatılmıştır. Ancak bu propaganda farklı etnik kimlikliklerin yoğun olarak yaşadığı coğrafyalarda kimi zaman baskı ve şiddetle empoze edilmeye çalışılmış, ırksal bir mozaik olan Anadolu insanını farklılıklara karşı temkinli olmaya itmiştir. 2000’li yıllarla birlikte özellikle askeri bürokrasi erkinin gücünü kaybetmesiyle birlikte hükümetlerin bu ideolojiden vazgeçmeleri, halkların kendini ifade etme anlamında özgür bir ortam sağlamıştır.

Ancak resmi politika her ne kadar yumuşamış ise de geçmiş hükümetlerin hatalarından dolayı politize olup sivrileşen insanlar ayrılıkçı ve ötekileştirici bir ideolojiye hapsolmuş durumdadır. Öyle ki ana dili Kürtçe olan insanlar çalışmak için gittikleri yerlerde kimi zaman Kürtçe konuşamaz olmuş, kimi zaman konuşanlar şiddete maruz kalıp, terörist muamelesi görmüştür.

Batıda kendini bilmez kimi insanların bu suçlarını, bir halka mal etmek elbette ki doğru olmaz. Aynı şekilde başka bir ilde yapılan bir yanlışın bütün bir ile atfedilmesi de doğru olamaz. İnsan kendi etnik kimliğini belirleyemez, damarlarında akan kanın hangi etnik kimliğe ait olduğunu da bilemez. Şu an Türkçe veya Kürtçe konuşan birinin atası belki on nesil önce veya iki nesil önce farklı bir dil konuşuyordu. Türkler Anadolu’ya geldiklerinde, bu coğrafyada ağırlıklı olarak Rum ve Ermeniler yaşamaktaydı. Peki, ne oldu bu halklara? Tabi ki de çoğu İslam’ı seçip diğer İslam’ı benimsemiş halklarla kaynaşmışlardır.

Bu kaynaşmışlık varken bir insanın kendini etnik kimlikle tanımlaması ne kadar gerçekçi? İsteyen istediği ırkı benimseyebilir ama bu benimseme, karşıyı ötekileştirmeden karşı tarafa saygı duymakla değer bulur.

Aşırı ırkçı insanlar neden böyle bir psikolojiye sahipler? Elbette bunun altında yatan birçok neden vardır ki tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Irkçılığın neden kaynaklandığına dair dillendirilen kimi teoriler vardır ki bunlardan bir tanesi de farklı etnik unsurdan gelen insanların, hakim etnik unsurdan olma saplantısı.

Bu benim de kafamı kurcalayan ve sorgulanması gerektiğini düşündüğüm teorilerden bir tanesi. Doğu Karadeniz antik Kolhida medeniyetinin anavatanı. Buranın eski sakinleri kimler? Lazlar, Gürcüler ve sonrasında Rumlar ve Ermeniler. Batı Karadeniz, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’de yaşayanlar ha keza Rum/Yunan. Doğu Akdeniz Arap/Süryani, Doğu Anadolu ise Ermeni. Günümüzde bu halkların yerini kim aldı? Türkler, Çerkesler, Kürtler, Zazalar, Boşnaklar, Arnavutlar mı? Elbette ki hayır! Bunlar diğer halklarla kaynaşıp günümüze gelmişlerdir.

Yıllar önce, aşırı milliyetçi fikirlere sahip bir aile ile tanışmıştım. Aile fertlerinden bazıları aşırı Türk milliyetçisiydi. İçlerinden biri, Kürtlerden nefret ettiğini bile söylemişti. Aradan bir vakit geçtikten sonra, annelerinin Kürt olduğunu öğrendim. Bir vakit sonra ise ninelerinin Ermeni olduğunu öğrendim. Babası yarı ermeni kanı taşıyorken acaba başka hangi ırkın kanını taşımaktaydılar? Bunca karmaşa içerisinde bu babanın başka hangi kanları taşıdığını insan soramadan edemiyor. Her ne kadar merak etsek de, babasının veya dedesinin ırkının ne olduğu bizi ilgilendirmemeli.

Ayrıca son yıllarda yapılan gen araştırmalarında, Türkiye’de yaşayan nüfusun yaklaşık %12’si Orta Asya ve Sibirya’dan göçme insanların genini taşıyorken, geriye kalanları ise siz okuyucularımıza bırakıyoruz.

Detaylı bilgi için;

http://www.genomturkiye.com/blog/15-turk-musunuz.html adlı internet sitesi ile benzer konularla alakadar makaleleri okuyabilirsiniz.

Türkiye’de Türk Milliyetçiliği ve Anadolu Halklar Mozaiği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.