Sümer Devleti Tarihi

Sümer Devleti Tarihi

Eski Sümer, bugün Irak denen yerde bulunan bir uygarlıktı. Bu bölge, kesin tarihi bilinmemekle birlikte, MÖ 4000 civarında ilk yerleşmelerin kurulduğuna inanılmaktadır. Sümerlerin nereden geldiği bilinmiyor. Zengin ekosistemi ve başlangıçta barışçıl Akad komşuları nedeniyle bu bölgeyi seçmiş olmaları muhtemeldir.

Sümer İlk Medeniyet miydi?

Dicle ve Fırat Nehirleri arasında bulunan Sümer yerleşiminde medeniyetin başladığı sık sık söylenir. Yıllarca süren antropolojik araştırmalardan sonra daha erken bir yerleşim keşfedildiği için bunun yanlış olduğu artık biliniyor. MÖ 7200 civarında Türkiye’nin güney orta bölgesinde Kata Höyük (veya Çatal Höyük) adlı bir yerleşim yerinin ilkliği artık herkesçe bilinmekte. Bu Neolitik insanlar, evlerini Anadolu olarak bilinen topraklarda geliştirdiler ve burada dikdörtgen şekilli kerpiçlerden basit binalar inşa ettiler.

İlk kabileler ve uygarlıkların çoğu, ilkel olarak kabul edildiği için ilk olarak Sümer’de yaşayan insanlar avcı-toplayıcılardı. Onları diğer ilk insanlardan ayıran şey, tarım yapmış olmalarıydı. Çiftlik hayvanları yetiştirdiler ve bir süre saklanacak tahıllar yetiştirdiler.

Sümerler Yazıyı Bulmuş Olabilir

Sümer halkının topraklarında bulunan tablet ve yazıların arkeolojik keşifleri nedeniyle, yazılı kayıtlara sahip ilk uygarlık oldukları düşünülmektedir. Bugün bu tabletler, sahip olduğumuz bilinen ilk yazı örnekleridir. Başlangıçta hecelere karşılık gelen sembollere dönüşen resimler veya hiyeroglifler kullanıldı. Yazıtları nemli kil üzerine yazdılar.

Bunun kanıtı kil tabletler, anıtlar, heykeller ve inşaat tuğlalarında bulunabilir. Hikayeler, dualar, kanunlar, şarkılar, mektuplar ve diğer metin türleri Sümer dilinde kaydedildi ve bize bu eski insanların zengin kültürünü tanıma imkanı sağladı.

Sümer Şehir Devletleri

Şehir devletleri ve kültürü Akadlarla sık sık yapılan savaşlarla önem kazanmış ve gelişmiştir. Ayrıca şehir devletlerinin birbirleriyle olan ticari ilişkileri de şehir devletlerinin güçlenmesini sağlamıştır.

Sümer kültürünün diğer önemli bir başarısı da ziggurat adı verilen yapılardı. Bunlar, piramitlere benzeyen basamaklı yapılardı ve rahiplere periyodik olarak verimli hilalden gelen sel sularından korunmak için yüksek bir yer sağladı. Genellikle bu tapınakların aynı komplekste yaşam alanları, depolama tesisleri, avlular ve banyolar dahil başka yapıları vardı. Bu zigguratların ve kalıntıların bazıları bugün hala görülebilmektedir..

Antik dünyanın tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek için Dünya Antik Tarihi’ni ziyaret edin [http://www.WorldAncientHistory.com]

Yazar: Jeremiah Say , Sümer Devleti Tarihi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.