Pompei Halkı Nasıl Helak Oldu

Pompei Halkı Nasıl Helak Oldu?

Pompei Halkı nerede yaşamıştır? Pompei halkı ile Lut kavminin benzer yönleri var mı? Pompei şehri nerededir? Pompei şehri ve halkı nasıl helak olmuştur? Tüm bu soruların cevaplarını aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.

Pompei Halkı Nasıl Helak Oldu?

Roma İmparatorluğu pagan inancının yani çok tanrılı bir inanç sisteminin bir dönem hakim olduğu bir medeniyettir. Bu dönemde baba tanrı, ana tanrıça, savaş, aşk, bereket vb birçok tanrı seçkinler tarafından inanç sistemine yerleştirilmiştir. Tanrılar, insanlar gibi düşünülmüş ve o tarz heykeller yapılmıştır. Dini inançtaki bu yozlaşma, halkın ahlaki değerlerini de etkilemiş ve öyle bir yozlaştırmış ki, Lut kavmini aratır olmuştur.

Bu kavim, Lut kavmi gibi eşcinsel ilişkilerin serbest olduğu, bu ilişkilerden hoşlanmayanların dışlandığı, bu çirkinliklerin uluorta yapıldığı bir kavimdir. Roma’daki ahlaki çöküntünün sembolü olan Pompei şehri İtalya’dadır. Müze olarak insanların gezip görebileceği bir yer olarak sergilenmektedir.

Aradan geçen onca asra rağmen Pombei şehri ve helak olmuş halkı taşlaşmış bir halde, bugün herkesin gidip görebildiği ibretlik bir harabeyi andırmaktadır. Ancak bu taşlaşmış tanıklar bile, Avrupa’nın kalbinde olmasına rağmen, ahlaki bir değersizlik olarak algılanmamaktadır.

Tarihi kayıtlar, Pompei halkının, bir yanardağ patlamasının sonrasında şehrin üstünü kaplayan toz bulutunun insanları boğduğu ve sonrasında ölü bedenleri örtüp birer ibret vesikası olarak günümüze geldiğini göstermektedir. Hz İsa’dan yaklaşık 70-80 yıl sonrasında yaşanan bu olay ile tüm şehir halkı yok olmuştur.

Yüce Allah (cc) Kuranı Kerim’de kimi azgın halkların nasılda aniden helak oluşlarını şöyle ifade etmektedir.

‘Sadece bir gürültü oldu, onlar da hemen sönüverdiler’ (Yâsin, 29)

‘Biz, onlardan önce nice insan nesillerini helâk ettik. Sen, onlardan herhangi birinde (bir varlık emâresi) hissediyor veya onlara ait cılız bir ses işitiyor musun?’ (Meryem, 98)

Yüce Allah, Pompei halkını ve onun gibi azmış Sodom ve Gomore şehirlerini ve Ad ve Semud halklarını yerin altına geçirmiş, ibretler almamız için ise Kuranı Kerim’de bunlardan bahsetmiş ve düşünen beyinler için ise taştan heykellerin günümüze ulaşmasını sağlamıştır. Her ne kadar İtalya’da bu ibret vesikaları sergileniyor olsa da, hayatın anlamını kavrayamamış insanlara bunlar birer heykelden öte bir şey değildir.

Orhan Harisoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.