Pangolinler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pangolinler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pangolin, kürk yerine pullarla kaplı alışılmadık görünümlü memeli bir hayvandır. Pullar, saç ve tırnaklarda bulunan aynı protein olan keratinden oluşmaktadır. Nüfusları tehdit altındaki pangolinler bir top haline gelir ve böylece yırtıcı hayvanlardan korunurlar. Pangolin adı Malayca “pengguling” kelimesinden gelir ve “toplanan, toparlak” anlamına gelir.

Pangolinler bazen pullu karıncayiyen olarak adlandırılır. Pangolinler, dev karıncayiyenler ile benzer bir vücut şekli, uzun bir burun ve uzun bir dile sahiptir.

Erkekleri dişilerden % 40 daha büyük olabilmektedir. Bir yetişkin pangolin 135 cm boyunda ve 30 kg a ulaşabilir.

Pangolinler Çin, Sunda adaları (Endonezya), Hindistan ve Filipinlerde yaşamaktadır. Ama uzun zamandır Çin de vahşi doğada görülmemişlerdir. Siyah karınlı ve beyaz karınlı pangolinler ise Afrika’da yaşamaktadırlar.

Pangolinler Kaç Yıl Yaşar?

Doğada kaç yıl yaşadığı bilinmemekle birlikte hayvanat bahçesinde 20 yıl yaşayan pangolinler olmuştur.

Pangolinler karıncayiyenler ile yakından ilişkili olmasa da, karıncaları ve termitleri yerler. Bu gece böcekçilleri her gün 4,9 ila 7,1 ons böcek tüketir. Pangolinler dişlerden yoksundur, bu nedenle avlarını sindirmeye yardımcı olmak için küçük taşları yutarlar. Pangolinler koku alma duyularını kullanarak avlanırken burun ve kulaklarını kapatır ve beslenirken gözlerini kapatır. Yapışkan tükürük ile kaplı uzun dilleri kullanarak aldıkları avlara erişmek için toprağı ve bitki örtüsünü kazmak için güçlü pençeler kullanırlar.

Çiftleşme dışında, pangolinler yanlız yaşarlar. Erkekler, anal bezlerden, idrardan ve dışkıdan gelen kokuyu kullanarak bölgeyi işaretler. Yaz veya sonbaharda dişiler bir eş bulmak için kokuyu takip ederler. Dişi için rekabet varsa, erkekler kuyruklarını savaşmak için sopa olarak kullanırlar. Çiftleştikten sonra dişi, yavruları için bir yuva arar veya yapar.

Gebelik süresi türe bağlıdır ve 70 ila 140 gün arasında değişir. Asya türleri bir ila üç yavru doğururken, Afrika pangolinleri genellikle bir yavru doğurur. Yavrular doğduklarında pulları beyaz ve yumuşaktır, ancak birkaç gün içinde sertleşir ve koyulaşır.

Anne ve yavruları, doğumdan sonraki ilk iki ila dört hafta boyunca yuvada kalır. Dişi yavrusunu emzirir ve tehdit edilirse vücudunu etrafına sarar. Başlangıçta yavrular dişinin kuyruğuna yapışır. Büyüdükçe sırtına binerler. Yavrular yaklaşık 3 aylıkken sütten kesilir, 2 yaşına kadar annelerinin yanında kalırlar.

Pangolinlerin nüfusları tehdit altındadır. Dünyada en çok ticareti yapılan hayvandır. Son on yılda bir milyondan fazla pangolin yasadışı olarak Çin ve Vietnam’a kaçırıldı Afrika ve Asya’da astım, kanser ve emzirme güçlüğü gibi çok çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan geleneksel ilaçları yapmak için kullanılıyor. Bu tür tedavilerin işe yaradığına dair bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte, kullanımları yerel kültürde kökleşmiş durumda. Bu da hayatta kalma olasılıklarını oldukça azaltmaktadır.

Pangolinler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kaynak: Helmenstine, Anne Marie, Ph.D. “Pangolin Facts.” ThoughtCo, Oct. 30, 2020, thoughtco.com/pangolin-facts-4686365.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.