Osman Bey Kimdir?

Osman Bey Kimdir?

Osmanlı Devleti’ni kuran ve adını devletine ve soyuna vermiş olan ilk Osmanlı Sultânıdır. Osman Bey miladi takvime göre 1258 hicri takvime göre 656 yılında Söğüt’te dünyaya geldi. Anne adı; Hayme, baba adı; Ertuğrul.

1299 yılında Osmanlı’yı uç beyi olmaktan çıkarıp Söğüt ve Domaniç’te Osmanlı Beyliğini kurdu. 1302’de Koyunhisar Muharebesini kazanıp bağımsızlığını ilan etti. Moğol istilalarından kaçan Müslümanların kendi beyliğine sığınmalarına izin verdi. Böylelikle beyliğinin nüfusu ve o doğrultuda askeri ve siyasi gücü de arttı. Ayrıca zayıf durumdaki Bizans İmparatorluğu’ndaki karışıklıkları sayesinde kısa sürede Anadolu ve Doğu Roma topraklarının hakimi durumuna geldi.

1301 yılında Yenişehir’i kuran Osman Gazi saltanat merkezini buraya nakletti. Bu arada fetihlerde kendisinin yanında bulunanlara verdiği önemi göstermek adına kardeşi Gündüz Bey’e Eskişehir’i; oğlu Orhan Bey‘e Sultânönü’nü; Hasan Alp’a Yarhisâr’ı; Şeyh Edebalı’ya Bilecik’i ve Turgut Alp’e İnegöl’ü verdi. 1308 yılında Selçuklu Devletinin yıkılması sonrasında Osmanlı Devleti tamamen bağımsız bir hüviyet kazandı.

1313’de Köse Mihal’in Müslüman olması sonrasında Osmanlıya biat etti. Böylece Mekece, Akhisar ve Gölpazarı Osmanlının eline geçti. Osman Bey, 1324 yılında beyliği oğlu Orhan Bey’e devretti.

İlk para Osman Gazi zamanında basılmıştır.

1324 yılı Şubat ayında Bursa’nın fethini görmeden 67 yaşında vefat etti. Türbesi Bursa’daki Gümüş Künbed’e bulunmaktadır.

Babasından 4800 km2 olarak aldığı toprakları 16.000 km2’ye çıkaran Osman Bey’in Orhan ve Alâ’addin dışındaki çocukları şunlardır: Fatma Hâtûn, Savcı Bey, Melik Bey, Hamîd Bey, Pazarlı Bey ve Çoban Bey.

Bugünkü sınırlara göre, Osman Bey zamanında Osmanoğullarının ülkesi, Bilecik, Eskişehir merkez, Sakarya’ya bağlı Geyve, Akyazı ve Hendek, Kütahya-Domaniç ve Bursa ilinin Mudanya, Yenişehir ve İnegöl ilçelerini kapsıyordu.

SON VASİYET

Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey de erdemli bir insandı. Ölümünden önce oğullarına şu vasiyeti yaptı:

“Birinci vasiyetim Gaza ve Cihat işini devam ettirmeniz ve İslam’ın kuvvetlenmesine çalışmanızdır. Liva-i şerifi yüksek tutunuz, daima hizmetten geri kalmayınız.” Müteakiben Osman Bey e de şöyle dedi:

“Oğlum, işte ben ölüyorum, fakat müteessir değilim, çünkü senin gibi bir halef bırakıyorum; adil ol, merhametli ol, iyi adam ol, bütün reayayı eşit olarak himaye et; İslam dinini neşr ve tamim et; yeryüzünde hükümdarların vazifesi budur. Ancak bu suretle Tanrı’nın lütfuna nail olursun. Bildiklerini ulemaya danış. Bir şeyi iyice bilmeden vazifeye başlama. Sana muti olanları hoş tut.

Beni Bursa  da Gümüşlü Kubbeye defnet…”

Kaynak: https://www.timeturk.com/osman-gazi-bey/biyografi-777589 adlı siteden yararlanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.