Korona Virüsü ve Yeni Dünya Düzeni
Korona Virüsü ve Yeni Dünya Düzeni
Korona Virüsünün Dünya düzenine getirdiği yenilikler nelerdir? Korona Virüs ile Dünya hangi alanlara uyum sağlama çabasına girdi? Kağıt Paralar ortadan kalkıyor mu? Eğitim kurumlarına ihtiyaç yok mu? Sanal alışveriş, evden alışveriş hangi aşamada?
Bilindiği üzere Korona Virüsü ilk olarak Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıktı, oradan bütün dünya ülkelerine yayıldı. Dünya ekonomisi resesyon (Kısa süreli duraksama) eğilimine girmiş, çoğu ülke iflas bayrağını çekmek zorunda kalmıştır. Peki virüsün yeni Dünya düzenine sunduğu farklılıklar nelerdir, aşağıda detaylarıyla açıklayalım.
Korona Virüsü eğitim, sağlık, ekonomi vb. alanlarda bir farklı yenilik ortaya koymaktadır. Uzaktan eğitim, e alışveriş, blokchain teknolojisi bunlara örnek verilebilir.
Kağıt Paralar Ortadan Kalkıyor mu?
Yapılan araştırmalar Korona Virüsün kağıt yüzeyinde 3 gün, plastik yüzeyde 5 gün, pamuk yüzeylerde 3 gün yaşadığını ortaya koymaktadır. Bu araştırma kağıt paraların, virüsün yayılmasın da büyük bir rol oynadığını göstermektedir. Gelişmiş ülkeler, kağıt paradan dijital paralara geçişin önemini tartışmaya başladılar. Kağıt paraların en ufak ekonomik sorunda büyük dalgalanmalar göstermesi bu konunun ciddiyetini ve aciliyetini önemle ortaya koymaktadır.
Peki Nedir Bu dijital Para?
Dijital paralar, Blokchain teknolojisinin ortaya çıkmasıyla aslında hayatımıza giriş yaptılar. İlk olarak ortaya çıkan ve halen dijital paralar arasında ilk sırada yer alan dijital para bitkoin dir. Bitcoin, Etheryum, Ripple, İota, İnfinity Economicks (Xin) bu kripto paraların başlıca bilinenleridir. Bunların dışında bir çok şirket kendi kripto parasını üretmiş ve blokchain teknolojisine giriş yapmıştır.
Dijital paraların, Kağıt Paralardan Farkı:
Dijital paralar da kağıt paralar gibi aynı görevi göreceklerdir, temel mantık alışveriştir. Dijital paralar elle tutulmaz, sanal bir cüzdanda saklanır. Alış veriş yaptığınız zaman cüzdan kodunuzu okutmanız yeterlidir. Elden ele dolaşması gerekmez, blokchain teknolojisi sayesinde ekonomik sorunlarda çok fazla dalgalanma olmaz.
Eğitim Kurumlarına İhtiyaç Kalkıyor mu?
Son zamanlarda yaşanan virüs salgınının önüne geçmek için, bütün dünya ülkelerinde uzaktan eğitim sistemine geçiş yapıldı. Örgün eğitim sisteminde insanlar kendini eğitim sisteminin belirlediği program, gün ve saate göre ayarlamak zorundaydılar. Aksi halde kaçan eğitimin telafisi olamamaktaydı. Uzaktan eğitim de ise, insanlar istedikleri anda istedikleri kadar eğitim alabilmektedir. Mekan, zaman fark etmeden istedikleri kadar tekrar edebilirler. Bu doğrultuda artık uzaktan eğitim sisteminin her alanda yaygınlaşması beklenmektedir.
E ticaret yaygınlaşıyor mu?
İnsanlar ilk çağlardan beri yüz yüze alışveriş sistemini benimsemektedir. Virüsün etkisiyle, insanlar salgına yakalanmamak için evlerinden çıkmamaya başladılar. Evlerinde kaldıkları süre içerisinde lokanta, manav, bakkal, kafeler insanların ayağına gitmeye başladı. İnsanlar internet alışverişine yoğunlaştı. Evinden dışarı çıkmadan istenilen malzemenin insanların ayağına gelmesi herkesi memnun etmişe benziyor. Yapılan araştırmalar son 2 ayda e ticaret oranının %60 arttığını göstermektedir.
Home Ofis çalışma sistemi
Korona Virüs nedeniyle insanların bir arada çalışması risk oluşturmaktaydı. Bundan dolayı şirketler, çalışanlarına home ofis çalışma sistemini benimsetti. Bu çalışma sisteminde aynı amaç için çalışan insanlar bir arada bulunmadan da aynı düzende işleri yürütebiliyordu. İnsanlar artık ev halleriyle hem çalışıp hem para kazanıyordu. Şirketler para kazanırken kira, kağıt, mekan vb. alanlardan tasarruf etmiş oluyordu.
Önümüzdeki günlerde Korona Virüsün etkileri azaldıkça, geçici olan şu anki durumların kalıcı hale gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu gün olmazsa bile bu süreç bir geçiş süreci olup önümüzde ki birkaç yıl içinde geçiş sağlanacaktır.
Fatih ARSLAN, Korona Virüsü ve Yeni Dünya Düzeni.