Kartalların Özellikleri Nelerdir? Maddeler Halinde

Kartalların Özellikleri Nelerdir?

Kartalgillerden, yeryüzünün her yerinde yaşayan, gökyüzü ve özgürlükle özdeşleşmiş, yuvasını sarp kayalıklarda yapan, çok iri ve güçlü, genel olarak kızıl siyah tüylü, güçlü kıvrık gagalı, yırtıcı bir kuş türüdür.

Kartal Türleri

Dünya üzerinde bilinen yaklaşık 24 kartal türü yaşamaktadır.

Kaya Kartalı, Yılan Kartalı, Kara Kartal, Bozkır Kartalı, Beyaz Kafalı Amerika kartalı en çok bilinen türleridir.

Ülkemizde en çok görülen tür, Yılan Kartalı’dır. Güçlü görme yetileriyle yerdeki avını kolaylıkla fark edebilen yılan kartalı, saatte 350 km hız ile avına yaklaşır. Yakaladığı avı kimi zaman yüksekten yere bırakarak ölmesini sağlar. Bu şekilde ölen avını zahmet çekmeden yiyebilir. Kartallar, tavşan, fare, yılan gibi hayvanlarla beslenir.

Kartalların Özellikleri Nelerdir?

1-Uzun ve kıvrık gagalı, geniş kanatlıdır. Kanat genişlikleri 2,5 metreyi bulabilmektedir.

2-Uzunluğu 2 metreyi bulabilmektedir.

3-Yaklaşık ağırlıkları türüne göre 7 kilogramı bulabilmektedir. En büyük kartal türü, Avustralya Kama Kuyruklu Kartal türüdür. Kanguru gibi büyük hayvanları avlayabilecek güce sahiptir. Kama Kuyruklu Kartalların aksine en küçük kartal türü ise Amerikan Beyaz Başlı kartaldır. Bu kartallar da balıklarla beslenirler.

4-Kuşlarda en iyi gören göz, kartal gözüdür. Bunun nedeni olarak gözlerinde iki retina olmasıdır. İki kilometreden yerdeki tavşanı çok rahat görebilirler.

5-Dağ veya ormanlarda yaşarlar. Yuvalarını yüksek yerlere yaparlar. 3 metreye kadar derinlikte yuva yaptıkları da olmaktadır.

6-Kartallar saatte 350 km hıza ulaşabilirler.

7-Hayatları boyunca tek eşle yaşarlar. Bu yüzden doğada ki en sadık eşlerden birisidir.

8-Dişisi, yuvaya genelde bir yumurta bırakır. Ama iki yumurta bıraktıkları da olmaktadır. Yaklaşık 45 gün sonra yumurtalar çatlar ve yavrular yumurtadan çıkar. Ancak güçlü olan yavru, güçsüz olanı yuvadan atarak yuvada tek kalır.

9-Erkek ve dişi yuvayı sırayla beklerler.

10-Kuluçka dönemleri yaklaşık 45 gündür.

11-Türkiye’de en çok Yılan Kartalı türü görülür.

12-Ortalama 70 ile 100 sene arasında yaşarlar.

13-Yükselirken döne döne yükselirler.

14-Selçuklular, çift başlı kartal figürünü sembol olarak kullanmışlardır. Bunun yanında birçok medeniyetçe sembol olarak kullanılmıştır.

15-Beşiktaş Jimnastik Kulübünün sembolü de kara kartaldır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.