Kalbin Durması ve Beyin

Kalbin Durması ve Beyin

Son bilimsel çalışmalar, öldükten sonra öldüğümüzü bildiğimizi ortaya koyuyor. Bilincimiz ve farkında oluşumuz; kalbimiz beynimize kan pompalamayı bıraktıktan sonra devam ediyor. Böyle bir bulgunun sonuçları sadece şok edici olmakla kalmaz, aynı zamanda bilimsel anlamda ölümü yeniden tanımlar.

Kalbi durup, sonrasında tekrar çalıştırılanlar üzerinde yapılan bir araştırma sonrasında böyle bir sonuca varıldı. Kalbi durup sonradan çalıştırılanlar,  doktor ve hemşirelerin kalbi çalıştırırken ki davranışlarını hatırlayabildiler.

Ölüme Yaklaşanlar ve Deneyimleri

Bu tecrübeyi yaşamış olanlar “Öldüğünüzü Bilmeniz İçin Yeterli bir Bilinç Süresi,” yaşayacağımızı göstermekte.

Böyle bir anı yaşayan birçok insan, sadece ailesinin bir araya gelmesini değil, aynı zamanda bir dereceye kadar bilişsel farkındalığı da yaşamışlar. Bilim, geleneksel olarak ölümü fiziksel bir deneyim olarak açıklamaktadır. Bu tarz deneyimlerin çokluğu, bilimin buna eğilmesini sağlamış, yeni bir tanım arayışına girmişlerdir.

Newsweek’e konuşan Dr.Sam Parnia, ölümün hücresel düzeyde nasıl ilerlediği ile ilgili ayrıntılara yer verdi. Kalbin durması ile birlikte vücudumuzdaki hücrelerin birden ölmedikleri, kendi başlarına yavaş bir süreçle kendilerini ölüme bıraktıklarını belirtti.

“Beynin hala çalıştığını ya da öldüğünüzde herhangi bir parçanızın hala çalıştığını söylemiyorum. Ancak hücreler anında ölüm haline geçmez. Aslında, hücreler kalbin durmasına – ölen kişiye – düşündüğünüzden çok daha dirençlidir.”

Ayrıca Washington Üniversitesi’nde bir mikrobiyoloji profesörü olan Peter Noble; “hücrelerimiz sadece yavaş yavaş kapanmakla kalmıyor, çoğalmaları da mümkün olabilmekte. Hem fareler hem de zebrabalıkları üzerinde yapılan araştırmalarda, deneklerin ölümünü takiben hücrelerin sayıca büyüdüğünün farkına vardık,” dedi.

“[…] [ölüm zamanı] ‘ndan 24 saat sonra bir örnek aldığınızı ve gen transkriptlerinin sayıca arttığını hayal edebiliyor musunuz? Bu bir sürprizdi. Bu kademeli kapanma kesinlikle kendi ölümümüzün ardından biraz bilinçli olduğumuz iddiasını doğrulamaya yardımcı olabilir.”

New York’taki araştırmacılar son zamanlarda şu soruyu cevaplamaya yaklaştı: Öldükten sonra ne olacağı?  Araştırmacılar, kalp dururken beynin biraz işlev görmeye devam ettiğini buldu. Özellikle beynin ölüm sonrası işlevini sürdüren kısmı, bilinçten sorumlu olan kısımdır.

Bu bulgu, başka türlü etkileşimde bulunamasak veya çalışamasak da, son anlarımızı objektif bir şekilde deneyimlememiz açısından önemlidir.

Ölümün Tıbbi Tanımı Nedir?

Kalp, beyin de dahil olmak üzere vücudun geri kalanına kan pompalar, böylece işlev görebilir. İnsan beynimiz aldığımız bilgileri emdiğinde ve hesapladığında , bazı bilim adamları bunun bilinç olgusu olduğuna inanırlar.

Tıbbi olarak ölüm, kalp kan dolaşımını durdurduğunda gerçekleşir. Kalp vücudun geri kalanına kan pompalamayı bıraktığında, beyin işlevini durdurur. Kan dolaşımının olmaması, vücudun sıcaklığının düşmesine ve ayrıca nefes almanın durmasına neden olur. Beyin, oksijen alamadığında vücudun geri kalanı ile birlikte ölme sürecine başlar. Beyin yaşamın kontrol merkeziyse, kalp, çalışmasını sağlamak için beyni besleyen temel bileşendir. Kalp kan pompalamayı bırakıp solunum durduğunda klinik ölüm meydana gelir.

New York’taki NYU Langone Tıp Fakültesi’nde kritik bakım ve resüsitasyon araştırmaları direktörü Dr. Sam Parnia ve ekibi geçtiğimiz günlerde ölümden sonraki süreci bildiğimiz konseptini geliştirdi. Parnia’nın ekibi, beyin kalpten kan almayı bıraktığında ölümün meydana geldiği geleneksel fikrine katıldıklarını açıklıyor. Bu nedenle, araştırmacılar, kalbi duran insanları inceledi. Araştırmalarının sonucu, beynin daha yavaş öldüğünü ortaya koydu.

Dr.Parnia ve ekibi ölümden sonra beyinde enerji patladığını keşfettiler. Ekip, yeniden canlanan kardiyak hastalarının resüsitasyonları ve kalbin çalışmasının durmasından sonraki sürede çevresi hakkında belirli konuşmaları hatırlayabildiğini tespit etti.

Ölümden sonra, beynin işlevleri gerekli kan ve oksijenden yoksun olduğu için çalışmayı bırakır. Bu, beynin serebral korteksinin veya beynin “düşünme kısmının” yavaşlamasına ve ardından düz çizgiye dönüşmesine neden olur. Bir beyin düzleştiğinde, elektronik monitörde 2 ila 20 saniye içinde hiçbir beyin dalgası görünmez.

Bununla birlikte, tıbbi anlamda sona ermesi, beynin bilinç kısmının derhal işlevini bıraktığı anlamına gelmez. Bunun yerine, sadece beyin dalgalarının kayıt yapmadığını gösterir. Parnia ve ekibi, ölümden sonra bilincin uyurken yaşanan bilince benzediğini öne sürmekte.

İnsanın öldükten sonra kendi cesedini görecek olması, mezara götürülüşünü, mezara konuluşunu göreceği ile ilgili söylemler, size tanıdık geldi mi?

Peygamber efendimiz (as)’dan gelen hadislerden biz bu sürecin devam edeceğini zaten biliyorduk. Bilime ise Günaydın!

Kalbin Durması ve Beyin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.