Kabala Nedir ne Değildir?
Kabala Nedir ne Değildir?
Kabala nedir, Kabala Öğretisi nedir, Kabala Kitabı hangisidir, Kabala ve Yahudilik ilişkisi nasıldır, Kabala ve Masonluk ilişkisi, Kabala ve Büyü ilişkisi nedir?
Kabala, kelime anlamı olarak “almak” anlamına gelmektedir. Arapçadan Türkçeye geçmiş olan “kabul” kelimesinin İbrani dilindeki karşılığıdır. Yahudi mistisizmi olarak tanımlanabilecek bu inanışın kökeni Tevrat’a dayandırılmaktadır. Bu inanışın popüler hale gelmesi ise Zohar adlı kitaba dayanmaktadır. Bu kitap, 13.yy İspanyasında yazılıp yaygınlık kazanmıştır. Kudüs’te doğmuş olan İsaac Luria ise bu kitabı ve inanışı vadedilmiş topraklar üzerinden yorumlayıp popüler hale getirmiştir.
Kabala kavramı, insan eylemlerinin evreni iyileştirme ve insanlığı ilahi olanla yeniden birleştirme çabası olarak tanımlanabilir. Dini bir inanç haline gelmiş olan bu düşünce yapısının üç yönü vardır.
Kabala’nın Üç Yönü
Kabala üç şekilde uygulanır. Bunlar teorik, meditasyon ve büyü.
Teorik Kabala, Zohar’a ve Luria’nın öğretilerine dayanır ve tanrısallığı ve ilahi olanın krallığını anlama ve tanımlama çabasını içerir.
Meditasyon Kabala, Tanrı ile birliğe ulaşma çabasının mistik sürecidir. Bu meditasyon, dua ve çileci uygulamaları içeren bir süreçtir.
Pratik Kabala, ritüellere katılma, melekleri ve iblisleri çağırma, büyülü sözler ve ilahi isimler söyleme, dünyayı (ve bizim dünyamızın ötesindeki dünyaları) gerçekten değiştirmek için muska ve sihirli mühürler kullanma sürecidir. Bizim toplumdaki adıyla cincilik.
Kabala ve Zohar Kitabı
Kabala inancının en önemli kitabı “İhtişam Kitabı” anlamına gelen Zohar’dır. Tevrat’tan farklı olarak, 13.yy da yazılmış yeni bir kitaptır. Başlangıçta bu kitap, ikinci yüzyılda yaşamış bir Yahudi bilgine atfedilmişti. Ama bu kitabın İspanyol haham Moses de Leon tarafından 13.yy da yazıldığına inanılıyor. Ortaçağ Avrupası’nda cadılık/büyücülük gibi mistik uğraşların kötü ve cezalandırılması gereken eylemler olduğu inanışı ve Kilisenin bunun için cadı avı başlattığı bir dönemde İspanyolların Yahudileri sürgün etmesini, bugün için daha anlamlı hale getiriyor.
Yahudilerin İspanyadan sürgün edilmeleri ve Osmanlının bunları topraklarına kabul etmesi, Kabalist inanca sahip Yahudiler arasında Kudüs merkezli bir örgütlenme düşüncesi doğurdu. Vadedilmiş topraklar idealinin kullanılmasıyla da kabala inancı popüler hale geldi.
Başlangıçta sadece 40 yaş üstü evli Ortodoks Yahudi erkeklere açık olan Kabala, artık her yaştan ve birçok dini kökenden insanın ilgi alanı haline geldi.
Günümüzde Kabala
Modern Kabala, Lurian geleneğinden gelir. Luria’nın kendisi, Kabala’nın en büyük bilginlerinden biri olarak kabul edildi. Luria’nın ölülerle iletişim kurma yeteneği gibi mistik güçlere sahip olduğuna inanılıyordu. Ancak yeteneklerine rağmen Luria, evrenin düzenini ve insanlık ile Eyn Sof (Tanrı) arasındaki ilişkiyi bozabileceğine inandığı büyü kullanımına kesinlikle karşıydı.
Bu inanışın birçok popüler takipçisi var. Madonna, bu kabalist inanca sahip ünlülerden biri. Konserlerini bir şeytan ayini havasında yapıp, inancını rahatça milyonlara sunabilmektedir. Kabala inancının Şeytan ayiniyle ne ilgisi olabilir, diye aklınızda sorular oluşmuş olabilir. Bunu Kuran’ı Kerim bir cümleyle ifade etmektedir.
“Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” Maide 90.
Yukarıda kabala inancının üç yönünden bahsederken her ne kadar büyüyü sıradan bir özellik olarak yazmış olsak da büyü, kabala inancının her şeyidir. Kabalayı, bir inanca dönüştürmüş olan asıl etmendir.
Büyünün yapılabilmesi için şeytani cinlere ihtiyaç vardır. Şeytani bir amaç uğruna yaşayan bir cinden de Allah’ın düzeni içinde kalması da beklenemez. Cinlerin fısıltıları, bu insanlara vahiy gibi gelir ve hayatlarını şeytana hizmet etmek için harcarlar. Cinlerle herkesin irtibata geçmesi gerekmez. Bir kişinin irtibata girip diğer insanların sırrını söylemesi insanları kendilerine bağlamaları için yeterde artar bile.
Kabala inancının gerçekte amacını ifade etmek gerekirse insanları şeytanın emellerine hizmet ettirmek.
Kabala ve Masonluk
Masonluk, Kabala inancını kendilerine rehber edinmiş bir örgütlenmedir. Mason localarına kayıtlı tüm insanları bu inancın bir parçası görmek yanlış olur. Bu inanç, masonluk içerisinde belli seviyeye gelmiş kişilerce kabul edilmiştir ve o inanca yakınlaşıldıkça masonluk içerisindeki dereceniz yükselir.
Masonluk içerisinde yapılan ritüeller, şeytana tapınma ritüelleridir. İçerisinde pagan figürler de var, şeytan neden sadece kendine değil de farklı tanrılar icat edip onlara taptırıyor? Çünkü şeytanın tek derdi insanı Allah (cc)’ün düzeni dışına çıkartmak. Kullandığı yol, metot onun için önemli değil.
Kabala ve Yahudilik
Kabala inancı neden Yahudilik içerisinde çıkmıştır? Masonluk neden Yahudilikle bağdaştırılır?
Şeytani insanlar sadece Yahudilikte değil, insanın olduğu her yerde var olabilir. Ancak Yahudi inancı içerisinde yer alan kimi fraksiyonlar, Yahudi inancına sahip olanların Hz. Âdem’in (sözde) ilk eşi Lilith ile şeytandan türediklerine inanmaktadırlar. Ancak Tevrat, insan eliyle değiştirildiği için itibar edilemez bir kitap halini almıştır. Bunun yanında Hz. Âdem (as)’ın ilk eşi olarak inandıkları Lilith ise Sümer mitolojisinde yer alan dişi ve kötü bir şeytandır. Bu mitolojik figür, Yahudi ve diğer birçok inanca kötü dişi bir cin olarak girmiştir. Yahudilikteki bu sapkın düşünceyi daha sonraki bir yazımıza bırakarak, bu yazımızı burada sonlandırıyoruz.
Kabalanın tarihi ve tanımı ile ilgili olarak https://www.learnreligions.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.