İslamda Keramet Var Mıdır?

İslamda Keramet Var Mıdır?

İslam da keramet, tarihi süreç içerisinde sürekli tartışılagelmiştir. Kimileri, Allah’ın veli kulları (Allah’ın (cc) izniyle) “Keramet gösterebilir,” derken; diğer bir kesim bunun imkansız olduğunu söylemişlerdir ve de söylenmektedirler.

Gelelim İslamda Keramet Var Mıdır? Keramet Nedir? gibi soruların cevaplarına.

Allah’ın salih kullarının, Allah’ın izniyle doğaüstü olaylar gerçekleştirmelerine keramet denir. Keramet, kimilerince reddedilmekte ve İslam’da yeri olmadığı iddia edilmektedir. Keramet, ehli sünnet itikadınca kabul edilmekle birlikte, tarikatlar içerisinde çok daha yaygındır.

Kuran-ı Kerim’de Keramet ile ilgili ayetlerden örnekler:

1- ALİ İMRAN 37

“Bunun üzerine Rabbi onu güzel bir şekilde kabul buyurdu ve onu güzel bir bitki gibi yetiştirdi ve Zekeriyya’nın himayesine verdi. Zekeriyya ne zaman kızın bulunduğu mihraba girse, onun yanında yeni bir yiyecek bulurdu. “Meryem! Bu sana nereden geldi?” deyince, o da: “Bu, Allah katındandır.” derdi. Şüphesiz Allah, dilediğine hesapsız rızık verir” (Elmalılı  Hamdi Yazır Meali).

Bu ayetten de görüleceği üzere Hz. Meryem validemiz peygamber olmamasına rağmen Allah cc tarafından maddi bir şekilde rızıklandırılmıştır. Hz. Zekeriya’yı bile şaşkına çeviren nimetler, elbette ki Allah’ın Hz. Meryem validemize sunduğu keramet nimetlerindendir.

2-NEML SURESİ 38-40

(Sonra Süleyman müşavirlerine) dedi ki: «Ey ulular! Onlar teslimiyet gösterip bana gelmeden önce, hanginiz o Melike’nin tahtını bana getirebilir?» 

Cinlerden bir ifrit, «Sen makamından kalkmadan ben onu sana getiririm. Gerçekten bu işe gücüm ve güvenim var.» dedi.

Kitaptan ilmi olan kimse ise, «Gözünü açıp kapamadan, ben onu sana getiririm» dedi. (Süleyman) onu (Melike’nin tahtını) yanıbaşına yerleşivermiş görünce, «Bu, dedi, şükür mü edeceğim, yoksa nankörlük mü edeceğim diye beni sınamak üzere Rabbimin (gösterdiği) lütfundandır. Şükreden ancak kendisi için şükretmiş olur; nankörlük edene gelince, o bilsin ki Rabbim müstağnidir, çok kerem sahibidir.» ( Elmalı Hamdi Yazır )

Bu ayetlerden görüleceği gibi Kitaptan ilmi olan bir kişi, Allah’ın izniyle Sebe Kraliçesinin tahtını göz açıp kapayıncaya kadar, Yemendeki saraydan, Kudüs’teki Hz. Süleyman’ın sarayına getirmiştir. Günümüz teknolojisinin de üstünde bir güçle yani kerametle gerçekleştirmiştir.

Bu iki ayet İslam’da keramet olgusunun varlığına güzel birer örnek olmakla birlikte, İslam’da Keramet yoktur diyenlere de güzel birer cevaptır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.