Hititlerin Genel Özellikleri
Hititlerin Genel Özellikleri
Anadolu’da kurulan ilk çağ medeniyetlerinden en önemlisi MÖ 2000 ila MÖ 700 yılları arasında hüküm sürmüş Hitit Devletidir.
Hititlerin Genel Özellikleri Nelerdir?
İlk Çağ’da Anadolu’da kurulmuş en güçlü devlet Hititler’di.
Hititlerin başkenti bugünkü Çorum ilinin Boğazköy İlçesinde bulunan Hattuşaş şehriydi.
Hitit Devleti kral tarafından yönetiliyordu ve Tavananna adı verilen Kraliçeler yönetimde Krala yardımcı oluyorlardı. Ayrıca Pankuş adı verilen meclisleri vardı. Pankuş meclisi soylulardan oluşuyor ve yönetimde krala yardımcı oluyordu.
Hititler hakkında bilmemiz gereken en önemli özellik Kadeş Antlaşmasıdır. Kadeş Antlaşması tarihte bilinen ilk yazılı antlaşmadır. MÖ 1280 yılında Mısırlılar ile yapılan savaş sonrasında yapılan bir antlaşmadır.
Hititler bir yıl boyunca yaşanan önemli olayları Anal denilen yıllıklara kaydederlerdi. Anal’lar tarih yazıcılığının bilinen ilk örnekleridir.
Büyük barajlar inşa eden Hititler, Başkentleri Hattuşaş’ta çok büyük tapınaklar inşa ettiler. Başkentleri Hattuşaş’ın etrafını surlarla çevirmişlerdir. Aslanlı kapı ve İvriz kaplamaları, Hititler tarafından günümüze ulaşan en önemli yapılardır.
Hititler, etkileşimde bulundukları toplumların tanrılarını benimsemiş, bu yüzden binlerce tanrılı bir inanç sistemleri vardı. Komşu halkların tüm tanrılarını kendi tanrıları olarak kabul etmişlerdir.
Hititler hakkında sahip olduğumuz bilgilerimizin çoğunu, Yozgat Tabletleri denen kil tabletlerine borçluyuz.
Hititler, Hint Avrupa dil ailesine bağlı bir dili konuşuyorlardı. Bunların Anadolu’ya Kafkaslar üzerinden geldikleri ileri sürülmektedir. Ancak diğer bir iddiaya göre ise Anadolu’da yerleşik bulunan Hititler ile Kafkaslar üzerinden gelen Hattilerin birbirleriyle kaynaşmaları sonrasında büyük bir devlet olarak tarih sahnesine çıkmışlardır.