Hazreti Süleyman ile Tarla Sahibi

Hazreti Süleyman ile Tarla Sahibi Kıssası

Bir gece, bir koyun sürüsü bir tarlaya girip ekin ve mahsulleri harap etmişti. Tarlanın sahibi, Davud Aleyhisselâm’a gelip, şikâyetçi oldu. İçindeki ürünleri mahvolan olan tarla, kıymet bakımından koyun sürüsüne eşitti. Bunun üzerine Davud Aleyhisselâm koyunların tarla sahibine verilmesine hükmetti. O sırada Süleyman Aleyhisselâm, küçük yaşta olmasına rağmen: 

“Babacığım, bir yol daha var. Koyunları tarla sahibine borç olarak verelim; tarla sahibi koyunların sütünden ve yününden faydalansın. Bu arada tarlanın bakımını yapıp, zararını telâfi etsin. Tarla eski haline gelinceye kadar, koyunlar kendisinde kalsın. İşleri yoluna girince de, sürüyü asıl sahibine teslim etsin!” dedi. 

Davud Aleyhisselâm bu teklifi çok beğendi ve bu doğrultuda hükmetti. Bu hadise ayeti kerimede şöyle ifade edilir: 

“Davud’u ve Süleyman’ı da (yâd et!) Bir zaman, bir ekin hakkında hüküm veriyorlardı; hani o kavmin koyunları, geceleyin başıboş bir vaziyette bu ekinin içine yayılıp ziyan vermişti. Biz, onların hükmünü görüp bilmekte idik.” (Enbiya. 78)

“Böylece bunu (hâdise hakkındaki hükmü) Süleyman’a biz anlatmıştık. Onların her birine hüküm ve ilim (hükümdarlık, peygamberlik) verdik.” (Enbiya 79) 

Hazreti Süleyman ile Koyun Sürüsü ve Tarla Sahibi Kıssasının biz müminlere bakan en önemli yönü, Allah’ın (cc) verdiği hükümlerin muhteşemliğidir. Hz Davud (as) kendi görüşüne göre verdiği hüküm, adil olmaktan uzaktı. Ancak Alllah’ın (cc) Hz Süleyman’a (as) vayh ettiği hüküm ile hem adil, hem yapıcı bir hüküm verilmiş oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.