Fransa Ermenistan’ı Silahlandırıyor

Fransa Ermenistan’ı Silahlandırıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Salı günü Fransa’yı, Ermenistan’a silah sağlayarak Güney Kafkasya’da yeni bir savaş için koşullar yaratmakla suçladı.

Aliyev, Bakü’de sömürgecilikten kurtulma konulu bir konferansta yaptığı konuşmada, geçen ay Ermenistan’a askeri teçhizat tedariki için yeni sözleşmeler üzerinde anlaşmaya vardığını söyleyen Fransa’yı sert bir şekilde uyardı.

Aliyev, “Fransa, ayrılıkçı eğilimleri ve ayrılıkçıları destekleyerek sadece geçmiş ve şimdiki sömürgelerini değil, bölgemiz Güney Kafkasya’yı da istikrarsızlaştırıyor” dedi.

“Ermenistan’ı silahlandırarak militarist bir politika uyguluyor, Ermenistan’da intikamcı güçleri teşvik ediyor ve bölgemizde yeni savaşların başlamasına zemin hazırlıyor.”

Buna yanıt olarak Fransız bir diplomatik kaynak, Fransa’nın Avrupalı ve ABD’li ortaklarıyla birlikte güney Kafkasya’da egemenlik ve sınırlara saygı ilkelerine dayanan adil ve kalıcı bir barış için çalıştığını söyledi.

Fransa, Ermenistan’ı Silahlandırıyor

Ermenistan ve Azerbaycan son otuz yılda iki savaş yaptı, ancak Aliyev Eylül ayında, Ermenilerin 1990’ların başından bu yana fiilen bağımsızlığa sahip olduğu Azerbaycan’ın Karabağ bölgesini yeniden ele geçirerek büyük bir zafer elde etti. O günden bu yana 100.000’den fazla Ermeni Ermenistan’a kaçtı.

Azerbaycan artık Ermenistan’la avantajlı bir barış anlaşması elde etmek için güçlü bir konumda ve büyük etnik Ermeni topluluklarına sahip olan ve Erivan’a sempati duyan Batılı ülkelere, özellikle de Fransa ve ABD’ye karşı giderek daha sert bir tavır alıyor.

Fransız bir diplomatik kaynak geçen hafta, Fransa’nın, siber savunma biriminin, Paris’in gelecek yıl Olimpiyat Oyunlarını düzenleme kapasitesini baltalamayı amaçlayan, Azerbaycan’dan yayılan bir dezenformasyon kampanyasını ortaya çıkardıktan sonra Bakü’den açıklama istediğini söyledi.

Salı günkü konuşmasında ilişkilerin bozulduğuna dikkat çeken Aliyev, “İnsanlığın sömürge tarihindeki kanlı suçların çoğundan Fransa’nın sorumlu olduğunu” söyledi.

Avrupalı bir diplomat, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesini geri aldıktan sonra, Türkiye, İran ve Ermenistan ile sınır komşusu olan Nahçıvan’a bir koridor açmak amacıyla güney Ermenistan’daki toprakları ele geçirmeye çalışabileceği yönündeki kaygısını dile getirdi.

Diplomat Reuters’e “Ermenistan’ın toprak bütünlüğü konusunda gerçekten endişeliyiz” dedi.

Azerbaycan bu tür endişelerin yersiz olduğunu ve İran toprakları üzerinden Nahçıvan’a bir ulaşım koridoru oluşturulması konusunda İran’la birlikte çalıştığını söylüyor.

Azerbaycan cumhurbaşkanlığı danışmanı Hikmet Hacıyev Reuters’e verdiği demeçte, Bakü’nün Ermenistan ile ikili barış görüşmeleri istediğini ve Batı’nın arabuluculuğuna ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde anlaşmaya varabileceklerine inandığını söyledi.

“İyi niyet varsa barış anlaşmasının temel ilkeleri kısa sürede hayata geçirilebilir” dedi.

Batı’nın müdahalesi sorusuna ise şunu ekledi: “Bizim bölgemizde barışa ihtiyacımız var, Washington’da, Paris’te ya da Brüksel’de değil.”

Azerbaycan dışişleri bakanlığı, Ermenistan ile görüşmelerin iki ülke arasındaki sınırda veya başka bir yerde yapılabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği, ABD ve Rusya’nın yıllardır yürüttüğü arabuluculuk, iki ülkenin bir barış anlaşması imzalamasını sağlayamadı. Kapalı ve oldukça askerileştirilmiş olan ortak sınırlarının çizilmesi konusunda henüz anlaşmaya varmadılar. Çoğunlukla ölümcül olan sınır çatışmaları hâlâ olağan bir olaydır.

Türkiye ile yakın bağları olan Azerbaycan, son aylarda ABD ve AB’nin aracılık ettiği barış görüşmelerinden defalarca geri adım attı ve her ikisini de Ermeni yanlısı önyargıyla suçladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bu hafta AB’nin barış anlaşmasının yakınlaştırılmasına yardım ettiğini övdü ancak iki tarafın hâlâ “farklı diplomatik diller konuştuğunu” söyledi.

Kaynak: Arabnews.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.