Farelerin Özellikleri

Farelerin Özellikleri

Fare sivri burunlu, tüylü yuvarlak gövdeli, büyük kulaklı, uzun ve genellikle tüysüz kuyruklu küçük bir kemirgendir. Eski Dünya ya da Yeni Dünya türlerinin alt ailelerine bölünmüş yüzlerce fare türü vardır. Yaygın çeşitleri arasında geyik faresi, ev faresi, tarla faresi, ahşap faresi, dikenli fare ve zebra faresi gibi türleri bulunur.

Bazı insanlar fareler ve sıçanlar hakkında aynı şeymiş gibi konuşsalar da, aslında kemirgen ailesindeki farklı hayvan türleridir. Sıçanlar genellikle farelerden daha büyüktür ve kel, pul pul ve silindir şeklinde olabilirler.

Farelerin Özellikleri Nelerdir?

-Fare dışkısı, insana hanta virüsü bulaştırabilmektedir.

-Fareler çok çeşitli renk ve boyutlardadır. Fare renkleri genellikle beyaz, kahverengi ve gridir. Bazıları çok küçük, bazıları ise fırında patates büyüklüğündedir.

-Farelerin boyları ortalama 2,50 cm ila 18 cm arasındadır.

-Fareler, hemen hemen her ülkede ve her tür arazide bulunan dayanıklı canlılardır. Ormanlarda, çayırlarda ve insan yapımı yapılarda rahatlıkla yaşayabilirler. Fareler genellikle vahşi doğada yaşarlarsa yeraltında yuva yaparlar. Yuvaları, avcılardan korunmalarına yardımcı olur. Doğal avcıları kediler, kuşlar, vahşi köpekler ve tilkilerdir.

-Fareler gündüz uyumaktan hoşlanırlar. Yabani farelerin çoğu insanlara ve diğer hayvanlara karşı çekingendir, ancak diğer farelerle çok sosyaldirler. Evcil fareler insanlara karşı çok dost canlısıdır ve daha büyük çocuklar ve yetişkinler için evcil hayvanlar yapabilir.

-Fareler meyve, tohum ve tahıl yemeyi severler. Hem ot hem et yerler.

-Farelerin iştahları aşırı derecede açıktır. Günde yaklaşık 15 ila 20 kez yemek yerler.

-Evler, farelerle istila edildiğinde, insanlar sıklıkla evlerinin çevresinde çiğnenmiş teller, kitaplar, kağıtlar bulurlar. Fareler bunları yuvalarını yapmak için kemirirler. Dişi fare, bulabildiği her şeyden yuvasını yapar.

Fareler, her üç haftada bir yavrulayabilirler.

-Evcil fareler altı yıla kadar yaşayabilir, vahşi fareler ise genellikle sadece 1 ila 2.5 yıl kadar yaşayabilir.

Kaynak: https://www.livescience.com/ internet sitesinden yararlanılmıştır. Ayrıca aşağıdaki yazımızda ilginizi çekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.