Beyin Kanseri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Beyin Kanseri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Beynin içinde anormal hücrelerin oluşumu genellikle beyin tümörü ile sonuçlanır. Beyin tümörleri iki tiptedir: iyi huylu tümörler ve kötü huylu / kanserli tümörler. Bu, tüm beyin tümörlerinin kanserli olmadığı, yalnızca kötü huylu olduğu anlamına gelir.

Kötü huylu tümörler ayrıca beynin içinde oluşan birincil tümörler ve vücudun başka yerlerinden kaynaklanan ikincil tümörler tarafından bölünür. İkinci tip aynı zamanda beyin metastaz tümörleri olarak da adlandırılır.

Risk faktörleri

Bir risk faktörü, bir kişinin beyninde bir tümör geliştirme olasılığını artırabilecek herhangi bir şeydir. Risk faktörleri tümörün büyüyüp gelişmesine neden olabilir ama her risk faktörü tümöre neden olmaz.

Yaygın risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

Yaş: Beyin tümörleri yaşlı yetişkinlerde ve çocuklarda yaygın olmasına rağmen, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.

Cinsiyet: Erkeklerin kadınlara göre beyin kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir; bunun bazı türleri, örneğin menenjiyom, sadece kadınlarda yaygındır.

Maruziyetler: Pestisitlere, çözücülere, kauçuğa, vinil klorüre ve yağ ürünlerine maruz kaldığında beyin tümörünün ortaya çıkma riski artar.

Aile Öyküsü : Beyin tümörlerinin yaklaşık% 5’i nörofibromatozis, tüberoskleroz ve Li-Fraumeni sendromu gibi kalıtsal faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Nöbetler ve kafa travması: Ciddi kafa travması genellikle beyin tümörlerinin gelişmesine neden olur.

Semptomlar

Beyin tümörlerinin semptomları, tümörün türüne ve boyutuna, konumuna ve büyüme hızına bağlı olarak değişir. Olağan semptomlar şunları içerir:

-Şiddetli baş ağrısı

-Nöbetler

-Kusma

-Zayıflık

-Mide bulantısı

-Duyusal değişiklikler

-Hafıza değişiklikleri

-Vizyon değişiklikleri

-Uyumakta zorluk

Teşhis

Doktorlar, bir beyin tümörünü ve türünü teşhis etmek için birçok test prosedürü izler. Ayrıca, tümörün metastaz olarak bilinen vücudun farklı bir bölümüne yayılıp yayılmadığını belirlemek için de testler yaparlar.

Teşhis testinin türüne karar vermek için doktorlar tarafından aşağıdaki veriler dikkate alınır:

-Hastanın belirti ve semptomları

-Hastanın yaşı ve sağlık durumu

-Şüphelenilen tümörün türü

Doktorlar, yukarıda belirtilen faktörlere bağlı olarak farklı türlerde testler yaparlar. Bunlardan bazıları şunları içerir:

MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme): Vücudun detaylı bir görüntüsüne sahip olmak ve tümörün boyutunu ölçmek için kullanılır. Bir tümör tespit edilirse, türünü belirlemek için tümörün dokusu ameliyat veya biyopsi yoluyla alınır.

CT taraması: Manyetik alan kullanan MRI’dan farklı olarak, CT taraması X-ışınları yoluyla vücudun 3 boyutlu bir resmini sağlar. Beynin içindeki kanamayı belirlemeye yardımcı olur ve kafatasının içindeki kemiğe dönüşür.

Lomber ponksiyon: Bu prosedürde, doktorlar, tümör hücrelerini veya biyobelirteçleri tanımlamak için bir iğne aracılığıyla bir CSF (beyin omurilik sıvısı) örneği alırlar. Biyobelirteçler, belirli bir kanser türü olan kişilerin idrarında, omurilik sıvısında veya diğer sıvılarında bulunan maddelerdir.

Görme, nörolojik ve işitme testleri: Bu testler , tümörün beynin işleyişini etkileyip etkilemediğini belirlemek için yapılır.

Tedavi

Bir beyin tümörü teşhis edildikten sonra, olası tedavi seçeneklerini belirlemek için bir sağlık ekibi oluşturulur. Hastalıktan kurtulmak için bazı tedavi seçenekleri vardır:

Cerrahi: Tümörün kısmen veya tamamen çıkarılmasını içerir.

Kemoterapi: İlaçlar, yan etkilere neden olsalar da, tümör hücrelerini ortadan kaldırmak için burada uygulanır.

Radyoterapi: Bu, tümörün gama ışınları veya röntgenlerle yok edildiği en yaygın tedavi seçeneğidir.

Son olarak, herhangi bir uzun vadeli fiziksel engelden ve hatta ölümden kaçınmak için beyin kanseri tanı konulur konulmaz hemen tedavi edilmelidir.

Yazar: Imtiaz Ahasan, Beyin Kanseri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.