Atların Özellikleri

Atların Özellikleri

Binek hayvanı olarak kullanılan, arabaya, çifte koşulan, gücünden yararlanılan toynaklı ve memeli bir hayvandır. 

400’e yakın at türü bulunmakla birlikte; Arap Atı, İngiliz Atı ve Midilli Atı en bilinen türlerindendir. Oklohama Eyalet Üniversitesine göre MÖ 3000 ile 4000 yılları arasında atların Orta Asya’da evcilleştirilmiştir.

Atların Özellikleri Nelerdir?

-Atlar çok sosyal hayvanlardır. Doğada sürü adı verilen gruplar halinde yaşarlar. Atlar, 3’ten fazla sayıda hayvandan oluşan ve aygır olarak adlandırılan bir erkek at tarafından yönetilir. Sürünün içerisinde dişi ve yavru atlarda vardır.

-Doğada yaşayan atlar, yabani at; ülkemizdeki adıyla Yılkı Atı olarak ifade edilir. Ancak bunlar bir dönem evcil iken sonra doğaya salınan atlardır. Bunların üremesiyle de doğadaki sayıları artmıştır.

-Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış olana da beygir denir.

-Hepsi otla beslenir.

-Geviş getirmezler.

-Atların köprücük kemikleri yoktur. Bu ise onların çok daha büyük adımlar atmaları ve hızlı olmalarını sağlar.

-Bacak kemikleri çok sağlamdır ve ayakta uyurlar.

-İnsanlara hizmet eden hayvanların en önemlilerinden biridir.

-Atlar, sahibine son derece sadıktır.

-Atlar gözlerinin her iki yanda olması ile ortalama 160 derece ile 170 derece arasını çok rahat görebilirlerdir.

-Tüyleri vücut ısısını ayarlamak için termostat görevi görür. Buda değişik at özellikleri ortaya çıkarır. Çünkü her iklim ve yöreye göre ısı değiştiği için atlarında renk ve tüyleri değişiklik gösterir.

-Atlar ortalama 20-30 sene yaşar.

Yavru At (Tay)

-Gebelik süreleri 11 aydır ve bir yavru doğururlar. Yavrunun gözleri açık olarak doğar ve birkaç dakika sonra ayağa kalkıp, yürüyebilmektedir. 3 ila 5 yaşında olgunlaşırlar.

-Saatte 60-70 km hızla bilmektedirler.

-Atların dört hızı vardır . Yürürler (yavaş hız), tırıs (yürümekten biraz daha hızlı), canter (tırıstan daha hızlı) ve dörtnala (atın en hızlı yürüyüşü) olarak ifade edilmektedir.

-Atlar ile eşekler çiftleştirildiğinde katır elde edilir. Katırlar, üremezler.

-Atlar toynaktan omuza kadar 175 cm kadar büyük olabilir ve 1 tona yakın bir kiloya sahip olabilmektedir. Midilli türü küçük atlar da vardır. Atların en küçük ırkları toynaktan omuza 76 cm’ye kadar küçük olabilir ve yaklaık 54 kg kadar ağırlığında da olabilirler. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.