Asur Devletinin Özellikleri
Asur Devletinin Özellikleri
Asurlular, eski çağlarda Mezopotamya’da yaşamış belli başlı halklardan biriydi. Kuzey Mezopotamya’da Dicle ve Fırat Nehirlerinin başlangıcına yakın bir yerde yaşadılar. İnişli çıkışlı tarihi bir süreç yaşamış olan Asur İmparatorluğu Mezopotamya tarihi açısından önemli kayıtların günümüze ulaşmasını sağlamıştır.
Asur Devletinin kuruluşu
Akad İmparatorluğunun çökmesiyle birlikte iktidara gelen Asurlular, Kuzey Mezopotamya’yı kontrol ederken, Babilliler ise güney Mezopotamya’yı kontrol ediyordu. Asur İmparatorluğu en güçlü devrini Kral Şemsi Adad zamanında yaşadı. Şemsi Adad devrinde Kuzey Mezopotamya neredeyse tamamen Asurluların egemenliği altına girdi ve devlet kasası tıka basa doldu.
Ancak, Şemsi Adad’ın MÖ 1781’de ölümünden sonra Asurlular zayıflayıp, Babil kontrolüne girdi.
Asurluların İkinci Yükseliş Dönemi
Asurlular MÖ 1360’ta tekrar iktidarı ele geçirip MÖ 1074’e kadar Mezopotamya da hüküm sürdüler. Tüm Mezopotamya’yı fethettiler ve Mısır, Babil ve İsrail toprakları dahil Orta Doğu’nun çoğunu egemenlikleri altına aldılar. Kral Tiglath-Pileser I döneminde en parlak devrini yaşadılar.
Son Asur İmparatorluğu
Asur İmparatorluklarının son ve belki de en güçlüsü, MÖ 744’ten MÖ 612’ye kadar hüküm sürmüş olan İmparatorluktur. Tiglath-Pileser III, Sargon II, Sennacherib ve Asurbanipal gibi güçlü ve yetenekli hükümdarlar bu imparatorlukta hükümdar oldular. Bu liderler, imparatorluğu dünyanın en güçlü imparatorluklarından biri haline getirdi. Ortadoğu ve Mısır’ın çoğunu fethettiler. MÖ 612’de Asur İmparatorluğu’nu yine Babilliler yıktı.
Büyük Savaşçılar
Asurlular korkunç ordularıyla ünlülerdi. Savaş, onlar için hayatın bir parçasıydı. Savaşçı bir toplum olan Asurlular, o dönem dünyasının en zalim ve acımasız savaşçıları olarak biliniyorlardı.
Asurları büyük savaşçılar yapan iki önemli neden vardı. Ölümcül savaş arabaları ve demir silahlar. Bazı düşmanlarının bakır veya kalay silahlarından daha güçlü demir silahlar yaptılar. Ayrıca düşmanlarının yüreğine korku salan savaş arabalarında da oldukça yetenekliydiler.
Ninova’daki Kütüphane
Son büyük Asur kralı Asurbanipal, Ninova şehrinde büyük bir kütüphane inşa etti. Mezopotamya’nın her yerinden kil tabletler topladı. Bunlar arasında Gılgamış’ın hikayeleri, Hammurabi Kanunu ve daha fazlası vardı. Mezopotamya’nın Eski uygarlıkları hakkındaki bilgilerimizin çoğu bu kütüphanenin kalıntılarından gelmektedir. Londra’daki British Museum’a göre, 30.000’den fazla tablet ele geçirildi. Bu tabletler yaklaşık 10.000 farklı metinden oluşmaktaydı.
Asurlular Hakkında İlginç Bilgiler
-Asur İmparatorluğunun büyük şehirleri arasında Ashur, Nimrud ve Ninova vardı.
-Ashur, orijinal imparatorluğun başkenti ve aynı zamanda ana tanrısıydı.
-Tiglath-Pileser III, ordularının ve habercilerinin hızlı seyahat etmesini sağlamak için imparatorluk boyunca yollar inşa etti.
-Asurlular kuşatma savaşında uzmanlardı. Bir şehri ele geçirmek için koçları vurmak, kuşatma kuleleri ve su kaynaklarını başka yöne çevirmek gibi başka taktikler kullandılar.
-Şehirleri güçlü ve etkileyiciydi. Kuşatmaya dayanacak şekilde inşa edilmiş devasa duvarları, su için birçok kanal ve su kemeri ve kralları için abartılı sarayları vardı.
-Bugün Süryani olarak bilinen halkın ataları olduklarına inanılmaktadır.
-Konuştukları dil Aramice’ydi.
Kaynak: Asur Devletinin Özellikleri