Anadolu Mitleri: Anka Kuşu Efsanesi

Anadolu Mitleri: Anka Kuşu Efsanesi

Anka Kuşu Efsanesi: Küllerinden Doğan Kuş

Farsçada Simurg, Arapçada Anka olarak bilinen bu kuş, Türkçede Zümrüdü Anka olarak bilinmektedir. Efsanenin kaynağı Fars kültürü iken, sonrasında evrensel bir özellik kazanmıştır.

Anka kuşu, ölümünün yaklaştığını hissetmeye başladığı zaman, kendisine kuru dallardan bir yuva yapar. Yuvasında kendi kendine yanar ve kül olur, sonrasında küllerinden tekrardan doğar.

ANKA KUŞU EFSANESİ

Kuşların hükümdarı olan Anka Kuşu (Simurg) Kaf dağındaki yuvasında yaşar ve her şeyi bilirmiş. Bu kuşun özelliği tüylerinin şifalı olması ve yanarak kül olduktan sonra kendi küllerinden yeniden dirilmesiymiş.

Kuşlar, Anka Kuşuna inanır ve onun kendilerini kurtaracağını düşünürlermiş. Kuşlar dünyasında her şey ters gittikçe, onlar da Anka Kuşunu bekler dururlarmış. Anka Kuşu, ortada görünmedikçe kuşlar, kuşkulanır olmuşlar ve sonunda umutlarını yitirmişler.

Derken bir gün uzak bir ülkede bir kuş sürüsü, Anka Kuşunun kanadından bir tüy bulmuşlar. Anka Kuşunun var olduğunu anlayan dünyadaki tüm kuşlar toplanmışlar ve hep birlikte Anka Kuşunun huzuruna gidip yardım istemeye karar vermişler.

Ancak Anka Kuşunun yuvası, Kaf Dağı’nın zirvesindeymiş. Oraya varmak için ise yedi dipsiz vadiyi aşmak gerekiyormuş. Bu vadiler; istek, aşk, marifet, istisna, tevhid, hayret ve yokluk vadileriymiş.

Kuşlar, hep birlikte göğe doğru uçmaya başlamışlar. İsteği ve sebatı az olanlar, dünyevi şeylere takılanlar yolda birer birer dökülmüşler. Yorulanlar ve düşenler olmuş.

Aşk vadisinden geçmişler önce. Ayrılık vadisinden uçmuşlar. Hırs vadisini aşıp, kıskançlık vadisine yönelmişler. Ama bu yolculuğu tamamlamak kolay değilmiş. Bülbül, güle olan aşkından geri dönmüş. Papağan güzel tüylerini bahane etmiş. Kartal, yükseklerdeki krallığını bırakamamış. Baykuş yıkıntılarını özlemiş. Balıkçıl kuşu ise bataklığına dönmeyi istemiş.

Yedi vadi üzerinden uçtukça sayıları gittikçe azalmış. Ve Kaf Dağı’na vardıklarında geriye otuz kuş kalmış. Sonunda Anka Kuşu esrarını çözen sözcükler olmuş. Farsçada ‘Si’; otuz, ‘murg’ ise kuş demekmiş. Kaf Dağının zirvesine ulaştıklarında anlamışlar ki; ‘Simurg – otuz kuş’ demekmiş. Onların hepsi birer Simurg’muş yani Anka Kuşuymuş. 30 kuş, anlar ki, aradıkları sultan kendileridir ve gerçek yolculuk, kendine yapılan yolculuktur.

(Anka kuşu efsanesi bir çok ideolojiye özellikle de reenkarnasyon inancına büyük etkisi olmuştur. Ayrıca masonluk ritüelleri içerisinde Anka Kuşu’nun özel bir yeri vardır ve bu da Mason inancının temellerinin reenkarnasyon inancıyla temellendirdiğini göstermektedir.)

Anadolu Mitleri: Anka Kuşu Efsanesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.